HOOFDPAGINA      

vrijdag 2 september 2011

Het Nederlandse volk moet ook een onderpand eisen van Griekenland voor verdere leningen

Finland is maar een klein land qua bevolkingsaantallen en kan zich geen grote risico's veroorloven zonder zelf in de problemen te geraken. Finland blijft dan ook bij haar eis van een onderpand van Griekenland voor verdere steun. Wat Finland doet is eigenlijk niets anders dan 'goed koopmanschap'. Je gaat niet zomaar miljarden uitlenen aan een land, dat nu al zijn schulden niet meer kan betalen. Een lening tegen een onderpand is meteen een heel ander verhaal. Het maakt meteen ook de Grieken duidelijk, dat ze bezig zijn hun land te verpanden aan het buitenland en dat zal hun bereidheid tot bezuinigingen zeker explosief doen stijgen.
Een nieuw controleorgaan voor de eurozone, dat toeziet op naleving van de begrotingsvoorschriften en strengere begrotingsregels zijn hiermee meteen overbodig. Voortaan aan landen in de eurozone met significante begrotingstekorten alleen nog aanvullende kredieten verstrekken tegen onderpand en je zult zien, de tekorten zijn zo verdwenen. het behoeft geen betoog, dat Nederland dit lumineuze idee van Finland meteen moet volgen.
Frits Bolkenstein stelt voor Griekenland steun te verlenen op voorwaarde dat ze uit de Eurozone treden, meldt telegraaf.nl.
Update: het CDA pleit voor een of ander a-politiek systeem om de Euro-begrotingen te controleren. Rutte kwam later met een plan voor een eurocommissaris, die toezicht uitoefent op begrotingen en naleving ervan. Eisen eurozone landen altijd onderpanden voor verstrekte leningen is geen eurocommissaris nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten