HOOFDPAGINA      

woensdag 7 september 2011

Alleen alle financiële macht aan de EU overdragen is een echte oplossing, maar dat wil weer niemand, een patstelling is het gevolg

Iedereen wil met een origineel idee aankomen wat betreft de problemen in de eurozone. Eerst was er vandaag Rutte met een eurocommissaris, later was er een akkoord tussen het Europees Parlement en de EU-lidstaten over strengere sancties . Stengere sancties met hoge boetes en nog meer controle heeft tot dusver nog nooit gewerkt er is dus geen enkele reden waarom dat nu wel afdoende zou werken. Weer veel politiek gekrakeel, zakkenvullerij met fake waarvan men tevoren weet dat het niets wordt.
Zelf ben ik voor het idee van Finland om een onderpand te eisen voor leningen aan landen die er een rotzooi van maken. Een land in de problemen kan bouwkavels en andere grond met een behoorlijke waarden in onderpand geven. Wordt een lening niet afgelost kan het land, dat de lening verstrekte de opbrengst van de grond bij verkoop opstrijken om de lening af te lossen. Een echte oplossing is dit ook niet, omdat het betreffende falende land dan nog verder berooid raakt. Toch is het beter, dunkt mij dan de strengere sancties van het Europarlement. Deze sancties hebben hetzelfde effect, bij begrotingsoverschrijdingen brengen deze boetes een land ook verder in de problemen, omdat ze de hoge boetes moeten betalen en dat natuurlijk niet kunnen. De enige oplossing is, niet meer uitgeven dan er ontvangen wordt en dat kan alleen als alle macht wordt overgedragen aan de EU en dat wil weer niemand. Een politieke impasse.
Griekenland ondertussen gaat gewoon door met hun piramidespel, teveel geld uitgeven, te weinig bezuinigen en steeds maar nieuwe leningen tegen een steeds hogere rente afsluiten tot de bom barst.
Update: Duitsland en Finland zien wel wat in het idee van de eurocommissaris begrotingzaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten