HOOFDPAGINA      

dinsdag 8 november 2011

'Cowboy' verhalen over Suriname

In 1986 toen Lubbers de 'premier' van Oranje was, zo noemt Van Oranje Nassau en hun club de minister-president, zou Nederland met de Amerikanen overwogen hebben Suriname binnen te vallen om de Nederlanders die daar verbleven te beschermen. Tenminste, dat heeft de regering Oranje/Rutte aan de Tweede Kamer geschreven, meldt Telegraaf.nl. Even verderop staat in het artikel; "het kabinet heeft destijds met een aantal fractievoorzitters” over de plannen gesproken. En dat is heel wat anders, dan hebben besproken met de Amerikanen om gezamenlijk Suriname binnen te vallen. De oranjeclub heeft te veel cowboy boeken boven hun stand gelezen denk ik, al is het mogelijk dat er in het informele circuit de mogelijkheid is geopperd.
Uiteindelijk blijft er van het spectaculaire verhaal niets meer over dan een onderling besproken wild plannetje van enkele Nederlandse volgelingen van Van Oranje Nassau.
Suriname is een zelfstandig land sinds 1975 toen ze overgingen van een kolonie van Nederland op de Republiek Suriname. En dan zouden een paar van de jongens van de oranjeclub in 1986 een oorlog hebben willen beginnen tegen Suriname? Nee, dat zal wel niet. Een beetje vrijblijvend gestoei zal het geweest zijn in en rond het kabinet Lubbers van destijds, want in Suriname zitten te weinig Amerikanen om een inval te rechtvaardigen, dunkt mij zo. Een opgeblazen wild jongensachtig plan, waarmee de volgelingen van Oranje hebben geprobeerd stoer te doen en de Amerikanen voor hun karretje te spannen.
Suriname is tegenwoordig een zelfstandige republiek met een zelf gekozen President en die moeten lachen om Nederland met dat oranje hare krishna gedoe. Zij hebben ten minste al een President, al betaalde ze daar een behoorlijke prijs voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten