HOOFDPAGINA      

zaterdag 14 januari 2012

Een hoger toptarief voor belasting op hoge inkomens is niet langer een socialistisch stokpaardje sinds de "Buffett-belasting"

In Amerika maakte Warren Buffett een statement door te stellen dat de belastingen voor mensen die minimaal een miljoen dollar per jaar verdienen best omhoog kunnen en nog eens een extra belastingverhoging voor mensen die meer dan 10 miljoen dollar per jaar verdienen. Warren Buffett is zelf miljardair, hij weet dus waar hij het over heeft en ik ben het helemaal met hem eens. President Obama is van plan om het idee van miljardair Warren Buffett over te nemen en een 'Buffett' belasting in te voeren.
In Nederland was het van oudsher de PvdA die altijd een hoog toptarief inkomstenbelasting wilde. Nu komen de oranjeclubs PvdA en SP beide aan met een hoger toptarief, maar dat is niet meer alleen het statement van de oranje-socialisten, of afgedaan worden als hun stokpaardje, sinds de multimiljardair Buffett pleitte voor hogere belasting voor topinkomens in de VS. In de tijd van Den Uyl was het toptarief in Nederland zelfs 72% en dat was in een woord belachelijk in een tijd dat eigenlijk alles qua welvaart goed ging. In tijden van een hele grote crisis, waar we inzitten, ligt dat anders wat mij betreft en is een tijdelijk hoger toptarief inkomstenbelasting rechtvaardig. De Nederlanders met een groot vermogen en inkomen, hebben dat vermogen verdient in een tijd dat het goed ging met de staat en nu het slechts gaat is het rechtvaardig, dat zij een groter offer brengen om te zorgen, dat het weer goed gaat.

2 opmerkingen:

Ron zei

De "Buffet-belasting" is een kul argument. Het toptarief in Nederland ligt 2 keer zo hoog als in de VS.

Verder slaat het nergens op om te zeggen dat als iemand in goede tijden goed geld verdient heeft hij in slechte tijden een extra bijdrage moet doen. Wie zegt dat de personen die nu veel geld verdienen vroeger ook veel geld verdienden. Daarbij komt dat de mensen die toen goed geld verdienden toen ook al het toptarief aan belasting betaalden.

Kortom: populistisch gewouwel dat averechts gaat werken.

Ben Van Herwijnen zei

@Ron

Het toptarief in de VS is inderdaad de helft of nog minder van wat het nu in NL is. Het gaat natuurlijk om de gedachte, dat een multimiljonair inziet, dat hij best een hogere belasting kan betalen en daartoe bereid is, om het land er weer bovenop te helpen, zodat hij weer gewoon flink geld kan verdienen. Want, aan crisis heeft niemand wat aan.

Dezelfde gedachte geld voor NL. En dat niet alle mensen, die nu meer zouden moeten bijdragen aan de crisis, eerst goed verdiend hebben in Nederland, is zeker waar, maar voor 90% van deze mensen met hoge inkomens zal zeker wel gelden.

Een reactie posten