HOOFDPAGINA      

donderdag 15 december 2011

De 'balkenendenorm' moet op de schop

De 'balkenendenorm' slaat nergens op, zolang mevr. Van Oranje Nassau €850.000 per jaar netto opstrijkt voor alleen al eten en kleding, dat is 61.000 per maand plus €61.000 vakantiegeld en €61.000 eindejaarsuitkering. Belachelijk. Het salaris van de minister-president bedraagt op jaarbasis € 144.000 inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Netto is dat ruim €5000 per maand netto en dat is belachelijk laag. Overigens is de 'balkenendenorm' vastgesteld op 188.000 per jaar, maar de minister-president, die de oranjeclub 'premier' noemt, ontvangt slechts €144.000 per jaar. Voor een 'premier' is dat al €144.000 teveel, want Nederland kent helemaal geen premier volgens de Grondwet, maar voor de minister-president is het al €44.000 te weinig. Het salaris van de minister-president moet worden opgetrokken naar ten minste €200.000 en dat bedrag moet ook feitelijk worden uitbetaald.
Volgens de politiek correcte oranjejongens in de Tweede kamer zou in een publieke functie niet meer verdient mogen worden dan de 'balkenendenorm' en dat zou ook moeten gelden voor ingehuurd personeel. Opnieuw blijkt dat een verhaal voor de tribune, want in Amsterdam wordt een ICT' er ingehuurd om de rommel op te ruimen voor €300.000 per jaar.
Het salaris van de minister-president tot norm stellen voor alle publieke en semi-publieke functies is niet helemaal reëel. Het is zo, dat de minister-president een unieke functie is in Nederland en een functie met een enorme status en aanzien. Half Nederland is bereid voor een salaris, dat een fractie is van wat ze in het bedrijfsleven kunnen verdienen, minister-president te worden voor de status en het aanzien, in de wetenschap, dat ze erna flink geld kunnen verdienen met spreekbeurten, dagvoorzitterschappen, commissariaten, bestuursfuncties, memoires of weer een hoge positie in het bedrijfsleven.
Voor talrijke functies bij de (semi)overheid, moet geconcurreerd worden met het bedrijfsleven, wil je geschikte personen binnen halen, maar de staat als werkgever biedt ook grote voordelen en daar de staat rekening mee houden bij de salarissen. Men is bereid voor €300.000 naar de overheid te gaan als dezelfde functie in het bedrijfsleven €400.000 oplevert, vanwege een grotere rechtszekerheid, vaak een betere pensioenregeling en minder uren werken.
Een criterium is nodig, waaraan getoetst wordt of een functie concurrerend is met het bedrijfsleven of dat het een functie betreft die alleen de (semi)overheid te bieden heeft. Voor de laatste categorie moet het salaris van de minister-president -10% de hoogste norm zijn.
Update:
Amsterdam gaat eindelijk doen wat iedereen logisch vindt en dat is geen gouden handdruk zodra iemand zelf ontslag neemt bij de gemeente en bij gedwongen ontslag maximaal één jaar salaris ontslagvergoeding.
2000 Personen verdienden in 2011 bij de (semi)overheid meer dan de 'balkenendenorm'. Opnieuw een bewijs, dat een herbezinning en aanpassing nodig is.
Bij woningcorporatie Vestia wanbeleid en extreme salarissen in de semi publieke sector.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten