HOOFDPAGINA      

zaterdag 19 februari 2011

De ministeriële verantwoordelijkheid is uit de vorige eeuw

Opnieuw blijkt maar weer eens hoe vreemd het huidige oranjeregime manoeuvreert om iemand die het staatshoofd wil zijn te behandelen of het een klein kind is. Bij mij trekken de tenen krom in mijn schoenen bij het lezen van dit soort berichten. "Zij had meer willen zeggen, dan ze heeft gezegd in haar kersttoespraak" beweert iemand uit de nabije omgeving van mevrouw Van Oranje Nassau.
Het Nederlandse volk leeft in een land, waar degene die het hoogste politieke woord zou moeten spreken wordt bevoogd door de ministers. In Nederland doet dat de minister-president, maar het kan iedere minister doen, want de huidige Grondwet zegt, de ministers zijn verantwoordelijk.
In de nieuwe eeuw en met het bestaan van de Republikeinse Moderne Partij voor de republiek en een President kun je dat niet meer verkopen aan het Nederlandse volk. Laat vallen, dit achterhaalde gekunstelde deel van onze geschiedenis en ga met mij over op de Republiek, met de minister-president gekozen door de Tweede Kamer en de President gekozen door het volk. Gewoon een staatshoofd dat zijn mond open kan doen zodra hem of haar dat goeddunkt en die zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar doen en laten. Gaat een President over de schreef, wat zeer zelden voorkomt in West-Europa, stort niet het hele systeem in, maar wordt de President afgezet door de Staten_Generaal, wordt een nieuwe President gekozen door het volk en gaat alles weer gewoon door.
De ministeriële verantwoordelijkheid dateert uit de tijd van Thorbecke, in 1848 kon men er mee vooruit, maar nu werkt het niet meer. Het is nu eerder een belachelijke toestand. Tijd voor de Grondwet van de Republiek Nederland.

1 opmerking:

Lex zei

In vergelijking met 2000 is er nu veel meer weerstand tegen de monarchie. Dat zal ieder jaar erger worden en ik weet zeker dat het uiteindelijk vanzelf helemaal goed gaat komen.

Een reactie posten