HOOFDPAGINA      

vrijdag 11 februari 2011

De macht aan het volk

In het afgeleide van het Grieks heet dat democratie. En het werkt, want ook Mubarak kon niet op tegen de wil van het volk en treedt af. Sensationeel is het wel. Het gebeurt niet zo vaak dat een President van een groot land aftreedt. Een President is gekozen door het volk en wordt ook door het volk of haar vertegenwoordigers weggestuurd. Voilà.
In Nederland is de basis voor een democratische afzetting van Van Oranje Nassau gelegd door Thorbecke in 1848. Toen keerde het volk zich tegen Oranje en was Willem II bang vermoord te worden. Daarom moest ook hij toen alle macht afstaan aan het volk. Ook dat is niet genoeg, we willen nog steeds het aftreden van Van Oranje Nassau ten faveure van een gekozen President.
Voor de eerste president is dat een probleem, omdat je eigenlijk meteen, zodra Oranje wordt afgezet of aftreedt, een President nodig zou hebben, die grondwettelijk is gekozen en dat kan weer niet zolang Oranje er zit. Daarom kan de door de Tweede kamer gekozen minister-president van dat moment, maar het beste de eerste president worden op het moment van inwerkingtreding van de herziene Grondwet voor de Republiek Nederland.

1 opmerking:

Lex zei

De Eerste President van Nederland moet direct gekozen worden, niet de Premier die maar eventjes de Eerste President wordt. Maar goed blijven dromen......

Mubarak was trouwens een niet-gekozen President al had hij de verkiezingen wel altijd gewonnen. Ik hoef je toch niks uit te leggen over een dictatuur hoop ik?

Een reactie posten