HOOFDPAGINA      

maandag 24 maart 2014

De President die Nederland zo bejubelde zet voet op onze bodem

Barack Obama was ongekend populair in Nederland tijdens zijn beide verkiezingstournee's. Het Nederlandse volk omarmde massaal de aanvankelijke underdog, die later de eerste Afro-Amerikaanse President werd van de VS.
In de tweede termijn van President Obama is hij nog altijd giga populair in ons land.
Deze foto sierde buitenlandse voorpagina's
Ik ben niet snel onder de indruk, maar het landen op Schiphol van de Air Force One met daarin President Obama was toch echt indrukwekkend.
Namens alle republikeinen in Nederland heet ik President Obama hartelijk welkom in, het oudste land op de wereld dat nog bestaat en een republiek had, Nederland. Een President kan niet zonder Republiek, dus Nederland zal alleen al daarom een bijzonder plaatsje hebben in het hart van de Amerikaanse President.
Dat de NSS een succes mag worden.

4 opmerkingen:

Mordanicus zei

Het oudste nog bestaande land en tevens republiek ter wereld is San Marino: http://nl.wikipedia.org/wiki/San_Marino#Geschiedenis

Daarnaast zwoeren de Zwitsers de habsburgse monarchie af in 1291: http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Zwitserland#Zwitsers_Eedgenootschap

Ben Van Herwijnen zei

@Mordanicus

Ja maar, San Marino is een land zonder eigen munt en eigen leger. Een soort protectoraat van Italië.

In Zwitserland is voor het eerst sprake van een republiek met de Helvische Republiek in 1798
Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Helvetische_Republiek

Dit zijn de feiten waar ik me op baseerde.

Mordanicus zei

@Ben Van Herwijnen

San Marino had vroeger een eigen munt, en aangezien het omringd is door bergen heeft het nauwelijks een leger nodig. Verder bestond San Marino al meer dat 15 eeuwen voordat Italië bestond.

Dat Zwitserland zich "pas" vanaf 1798 het woord republiek gebruikt in haar naam, maakt niet dat Zwitserland daarvoor geen republiek was. Overigens heeft Zwitserland na het vertrek van Napoleon weer de oude naam (de Zwiterse Confederatie) aangenomen, wat tot op de dag van vandaag nog steeds de officiële naam van Zwitserland is.

Ben Van Herwijnen zei

@Mordanicus

Op jouw link over Zwitserland lees ik:
"In 1499, na de Schwabenoorlog, kregen de Zwitsers ook hun onafhankelijkheid van het Heilige Roomse Rijk."
En zouden ze dus eerder dan wij een republiek zijn geweest.
Maar er staat ook:
"Het ging daarbij niet om een statenbond, maar meer om bilaterale verdragen tussen de verschillende partners." De partners waren de kantons.

Het blijft een beetje een moeilijk verhaal rond Zwitserland, wat republiek betreft.

Ik heb eens een 'deskundige ' op tv horen zeggen: " toen was Nederland de enige republiek op de wereld(1588-1789)"

Voor het ontstaan van onze Republiek wordt door sommigen het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581 aangehouden, maar het vormen van een eerste eigen regering zonder koning in 1588 is toch een meer algemeen aanvaarde begindatum van onze vroegere Republiek der Zeven Verenigde Provinciën.

Mijn bronnen zijn wikipedia en het boek de Republiek van Jonathan Israël

Een reactie posten