De actuele, naar Britse maatstaven, ongekende rellen, duiden erop dat er dus was wat aan de hand is in Groot-Brittannië, want dit soort opstanden breken niet uit, omdat iedereen zo gelukkig en tevreden is in het ouderwetse Britse koninkrijk. Het vroegere "britain rules the waves" heeft tijdens de regeerperiode van koningin Elizabeth II enorm aan betekenis ingeboet. Half Afrika ging tijdens haar bewind onder de Briste vlag vandaan en ook een enorm land als India hoorde bij haar aantreden nog tot het Britse rijk. Tijden zijn veranderd en de opstanden in Noord Afrika kunnen overgeslagen zijn naar Groot-Brittannië, want daar valt aan democratie nog wel wat te winnen. Iran wil zelfs al een inspecteur voor mensenrechten naar Londen" sturen
De aanleiding voor de rellen was het doodschieten door de politie van een verdachte in de arme Londense wijk Tottenham, de vermoedelijke oorzaak van de rellen zijn de strenge bezuinigingsmaatregelen van de Britse regering, die natuurlijk het hardst aankomen bij de armen. Kortom zelfs het antieke GB wankelt en daar zijn de Windsors niet blij mee. De Britten hebben, in tegenstelling tot Nederland, geen republikeinse traditie, maar dat neemt niet weg, dat ook voor hun de republiek een mogelijkheid is. Het wankelen van Groot-Brittannië laat ook van Oranje Nassau wankelen, want zij zijn in 1813 aan de macht geholpen door de Britten en steunen nog altijd geheel op de Windsors. Hoe harder Groot-Brittannië wankelt hoe beter het is voor de Republiek Nederland.
Zelfs de interland voetbalwedstrijd Engeland Nederland is afgelast door de enorme rellen.
De Britse premier, daat heet het wel premier, heeft de schuld van de rellen op falend politieoptreden geschoven, telegraaf.nl, maar dat is natuurlijk te simpel. De oorzaak van de rellen is niet het politieoptreden ten slotte.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten