HOOFDPAGINA      

maandag 19 maart 2012

Tweede Kamer zet mevr. Van Oranje Nassau verder aan de kant

De ontwikkelingen naar de Republiek Nederland volgen elkaar in een toenemend tempo op. Vandaag besloot de Tweede Kamer, dat ze voortaan zelf de (in)formateur aanwijzen na een Tweede-Kamerverkiezing. Een logische ontwikkeling. In 2002 werd voor het eerst de voorzitter van de Tweede Kamer, door de Tweede kamer zelf gekozen. Frans Weisglas was de eerste gekozen voorzitter van de Tweede Kamer en Gerdi Verbeet de tweede.
De voorzitter van de Tweede Kamer is een zeer belangrijke positie in de vaderlandse politiek en je zou kunnen stellen dat het het belangrijkste politieke ambt is, dat indirect wordt gekozen. Het was dan ook een vrij eenvoudige volgende stap om te besluiten, dat de Tweede kamer voortaan, na een verkiezing van de 2e Kamer, niet naar mevr. Van Oranje Nassau gaat om haar een formateur te adviseren en te laten aanwijzen, maar gewoon zelf net zo lang debatteert en stemt tot er overeenstemming is over wie de formateur wordt. Een grote stap, van de zittende Van Oranje Nassau-clubs in de Tweede Kamer, weg van hun mevrouw en richting de Republiek Nederland. Na het uitjouwen van Maxima Zorreguieta afgelopen zondag, op dezelfde dag dat het Oranje Ministerie(OM) besloot haar vader niet te vervolgen, in dezelfde week een enorme ontwikkeling naar de Republiek Nederland met een President.
In de praktijk betekent het, dat de Tweede Kamer voortaan de volgende minister-president kiest, omdat de gekozen formateur altijd de nieuwe minister-president wordt en dat is exact wat de RMP nodig heeft.
Het zelf aanwijzen van de formateur kon de 2e Kamer overigens altijd al, maar men durfde dat niet tot dusver. Nu dus wel en daar is het bestaan van de Republikeinse Moderne Partij de belangrijkste oorzaak van.
Voor het besluit stemden 91 zetels van de 150. De ultra conservatieven stemden tegen en dat waren de oranje-clubs VVD, CDA SGP en CU.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten