HOOFDPAGINA      

maandag 21 maart 2011

Poetin en Kaddafi spreken van een kruistocht

Kaddafi noemt de actie van Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS tegen Libië een kruistocht tegen de Islam en de Russische premier Poetin is van mening, dat de VN-resolutie, die als juridische basis dient voor de aanval op Libië, op „een middeleeuwse oproep tot een kruistocht” lijkt.
De President van Rusland, Medvedev, uitte zijn boosheid op Poetin met de woorden „onder geen enkele omstandigheid is het aanvaardbaar uitdrukkingen te gebruiken die in wezen tot een botsing tussen beschavingen leiden, zoals de term kruistocht”.
Al met al is het conflict met Kaddafi nu al ingewikkelder dan men zich had voorgesteld, lijkt mij zo. Het is jammer dat President Obama zich al in zo'n vroeg stadium heeft laten verleiden tot deelname door de VS aan de aanvallen op Libië. Een actie waarmee hij opnieuw het beeld bevestigt, dat de VS zich overal mee bemoeit op de wereld, ondanks dat de Arabische Liga achter een ingrijpen stond. Een standpunt overigens, waarover later door de voorzitter van de Arabische Liga later weer twijfel werd gezaaid.
En juist van President Obama, met zijn halve Islamitische achtergrond, had terughoudendheid verwacht mogen worden in deze. Kort na zijn aantreden zei hij nog, dat de VS niet in oorlog is met de Islam en dat ook nooit zal zijn, maar het optreden van de VS tegen Libië kan helaas opnieuw zo worden uitgelegd.
Poetin begint nu achteraf zijn mening te geven, maar Rusland had natuurlijk zijn veto kunnen uitspreken tegen de resolutie in de VN veiligheidsraad. Poetins woorden zijn blijkbaar een kanttekening bij het gebeuren.
Ik weet niet of het oranjeregime de RMP zit na te doen of dat ze ons hebben zitten nadenken, maar het standpunt 'slechts op verzoek van de Navo deelnemen'is helemaal des Republiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten