HOOFDPAGINA      

woensdag 16 maart 2011

De 2e atoomramp in Japan na de 1e in Hiroshima


Japan is nog altijd het eerste land waar ooit een atoombom op werd geworpen, dat was op de stad Hiroshima. Op 6 augustus 1945 wierp de VS een atoombom op deze stad en enkele dagen later wierp de VS een atoombom op Nagasaki. Honderdduizenden doden en gewonden waren het gevolg. Het maakt het extra tragisch dat Japan nu opnieuw wordt getroffen. De gevolgen van de aardbeving beginnen de omvang van een nieuwe atoomramp aan te nemen. De door de overheid gemeten radioactiviteit in Tokio is 40 keer hoger dan normaal. De bevolking heeft geen vertrouwen in de berichtgeving van de overheid. Er zit dus niets anders op dan vluchten uit Tokio, omdat ze zelf de radioactiviteit niet kunnen waarnemen.

Kernenergie is voor Japan geen vrije keuze maar een heilig moeten gedwongen door hun overbevolking en het totale gebrek aan grondstoffen. In Nederland ziet het er ook niet rooskleurig uit wat energie betreft. Ook Nederland is te vol en het aardgas is bijna op en toch zal Nederland betaalbare energie nodig hebben. Voor de hand ligt de bouw van meerdere kerncentrales, met een groot risico voor de bevolking.
Gelukkig gloort licht aan de horizon. Michael Wank, van de TU Delft, ontdekte een manier voor goedkopere productie van zonnecellen en trad daar deze week mee naar buiten. Het zal nu dus een stuk eenvoudiger worden om energie van de zon te halen in plaats van uit kernenergie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten