HOOFDPAGINA      

zondag 10 april 2011

IJslanders zeggen opnieuw nee tegen terugbetaling EN terecht

Opnieuw hebben de IJslanders in een referendum NEE gestemd tegen het Icesave-akkord over de terugbetaling van de schulden. Het gaat om 3,8 miljard dat Nederland en Groot-Brittannië van IJsland tegoed menen te hebben. Het Bruto Nationaal Product in IJsland is ongeveer 11 miljard per jaar, het gaat dus om 1/3 van het totale BNP.
Naar rato zou dat in Nederland een schuld zijn van 226 miljard Euro.
Is de claim van Nederland en Groot-Brittannië wel rechtvaardig, of willen de 'royals' de Republiek IJsland een poot uitdraaien? Het is nog altijd zo, dat degene die risico neemt op de blaren moet zitten zodra het fout gaat. De beleggers die zijn ingegaan op de zeer hoge rentes die Icesave bood, ten minste rentes die beduidend boven de marktrente lagen, hebben bewust risico genomen uit winstbejag en zijn de boot ingegaan. 'Eigen schuld dikke bult' zeggen kinderen dan.
Voor IJsland is er geen enkele reden de schulden na het faillissement van Icesave aan de inleggers terug te betalen of het zou moeten zijn om hun image te redden, want wat ze gedaan hebben is niet allemaal volgens 'goed koopmanschap'. Toch geldt dit ook voor de beleggers, die hebben ook niet gehandeld volgens 'goed koopmanschap'. De IJslanders hebben de neiging mensen op te lichten zou je kunnen zeggen en de beleggers in Nederland en Groot-Brittannië zijn erin getrapt. Pech gehad, heet dat.
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de staat meteen garant staat voor alle domme acties van burgers. Denk aan de woekerpolissen, Icesave, veel te hoge hypotheken ver boven de executiewaarde enzovoort. De enige garantie die van de staat verwacht mag worden is de WWB, de wet werk en bijstand.
Update: Opbrengst failliete boedel van landsbanki groot genoeg om de schulden terug te betalen aan Nederland en Groot-Brittannië.

1 opmerking:

Unknown zei

Wat een onzin.
Het nemen van een spaarrekening bij een bank met de hoogst mogelijke rating (triple A, hoger dan welke bank in Nederland) mag niet als risicovolle belegging worden afgedaan.
Iedereen wil rendement uit z'n spaargeld halen, een spaarrekening is zo ongeveer de meest conservatieve manier om dit te doen. Dit af te doen als 'bewust risico' en 'winstbejag' is op z'n minst kortzichtig te noemen.

Daarbij moet vermeld worden dat de IJslandse spaarders bij Landsbanki binnen elke dagen hun tegoeden volledig terug hebben gekregen, en dat op spaarrekeningen met zo'n 18% rente.
Het vervolgens weigeren van terugbetaling van de Nederlandse spaarders is alles behalve chique te noemen.

Een reactie posten