HOOFDPAGINA      

zaterdag 30 november 2013

De Van Oranje Nassau-club viert 200 jaar Van Oranje Nassau-club

Rutger Jan Schimmelpenninck
Veel blabla en halve waarheden. Inderdaad kwam iemand met de naam van Oranje Nassau uit Engeland om zich hier tot koning uit te roepen.
De Britten hadden Napoleon, die in 1806 zijn broer tot de eerste koning van Nederland aanstelde, verslagen en verdreven uit Nederland en stuurde iemand met de naam van Oranje naar Nederland om zich tot koning uit te roepen.

Van 1588-1795 waren we de Republiek der verenigde Nederland met 2/3 van de tijd een Oranje stadhouder in een of meer provincies.

In 1795 werd Willem V door de patriotten, tegenwoordig republikeinen geheten, verjaagd uit Nederland. Hij moest vluchten naar Engeland. Of in 1813 een echt kind van deze Willem V hier voet aan land zette vanuit Engeland, was lang niet iedereen het over eens. Het kan evengoed iemand zijn die de Britten de naam van Oranje hebben meegegeven en hier aan land hebben gezet om zich tot koning uit te roepen.
De Britse Royals hadden belang bij een koninkrijk naast hun, nadat de VS en Frankrijk onze Republiek van vroeger al hadden over genomen.

Na de vlucht van  Willem V naar Engeland in 1795 werden we een soort vazalstaat van Frankrijk met de naam Bataafse Republiek. De Fransen zien ons nog altijd als een oude kolonie.
De belangrijkste man in de Bataafse republiek was raadspensionaris Rutger Schimmelpenninck. Schimmelpenninck had graag de titel van President gehad, in navolging van de VS die in 1789 met George Washington de eerste President op de wereld installeerde, maar dat vond Napoleon niet goed en dus bleef het bij  raadspensionaris.

Onze Republiek van 1588-1806 duurde langer dan de twee eeuwen oranje-koninkrijk, dat de Van oranje Nassau-club nu viert. Leve de Republiek. Steun mij in ons streven naar opnieuw de Republiek Nederland. Word LID van de Republikeinse Moderne Partij of DONEER de RMP

6 opmerkingen:

Mordanicus zei

Of Willem I een echte Oranje-Nassau is of niet, is niet van belang aangezien de grondwet Willem I aanwijst als stamvader van het Nederlandse vorstenhuis en niet Willem de Zwijger, zoals velen ten onrechte denken. Waar het om gaat is dat het principe van erfopvolging niet meer van deze tijd is, en in het verleden meer problemen heeft opgeleverd dan voordelen.

Ben Van Herwijnen zei

@Mordanicus

Helemaal juist. De RMP richt zich dan ook direct op het wijzigen van de Grondwet naar de Republiek Nederland via een referendum.
De minister-president staat al in de Grondwet en is voor ons de opstap naar een President. Het hoofdstuk in de Grondwet over de koning willen we vervangen door het hoofdstuk met de President.

Mordanicus zei

Alleen kan de grondwet niet worden gewijzigd worden d.m.v een referendum. Hooguit kan het parlement besluiten om een raadgevend referendum te organiseren over dit onderwerp. Een wet om een dergelijke volksraadpleging te houden vereist echter wel de handtekening van dhr. W.A. van Oranje-Nassau. Evt. kan hij buitenspel gezet worden door hem buiten staat van gezag te verklaren.

Ben Van Herwijnen zei

@Mordanicus

Nee de GW kun je niet wijzigen door een referendum, maar dat moet wel de basis worden. Een referendumuitslag van 2/3 van het volk, dat VOOR de Republiek met een President en de minister-president stemt zal geen enkele zittende politieke groepering naast zich neer leggen.
Een gewone meerderheid in de 2e en 1e Kamer kan een wet aannemen om een referendum te laten plaatsvinden en daarna een wet tot wijziging van de Grondwet. WA van Oranje Nassau heeft al publiekelijk verklaart dat hij elke democratisch aangenomen wet zal ondertekenen. Voilà, probleem bestaat dus niet meer.
Na nieuwe verkiezingen is dan een 2/3 meerderheid in beide kamers nodig om de Grondwetswijziging definitief te maken waarna de Republiek Nederland een feit is.

Mordanicus zei

Ik zou WA van Oranje niet op zijn blauwe ogen geloven. Er is immers geen garantie dat hij aan zijn woord zal houden, als het puntje bij paaltje komt. Niemand kan hem afstraffen als hij zijn belofte zou verbreken.

Ben Van Herwijnen zei

@Mordanicus
Nee zo simpel zijn wij ook niet.
Wat we wel weten is dat zijn positie onhoudbaar wordt als hij weigert te tekenen. Het filmfragment zit in de omroep archieven en niet alleen bij de NOS, anders zouden ze het natuurlijk kwijt zijn op het moment suprême.
In niet tekenen is bovendien niet voorzien in de Grondwet. Het enige dat hij dan kan doen, als hij een democratisch aangenomen wet niet tekent, is direct aftreden.
De kunst voor Willem Alexander v Oranje Nassau is natuurlijk te zorgen dat er geen wetten worden aangenomen die zijn positie bedreigen en die hij volgens de GW gewoon moet tekenen. Dat is zijn probleem.

Hij zei dus niets anders dan dat hij op dit punt gewoon de GW uitvoert.
Artikel 74 lid 1 van de GW voert hij niet uit en daarvoor heb ik hem beschuldigd van plichtsverzuim jegens de GW.
Zie mijn correspondentie met Rutte, Balkenende en Willen van Oranje Nassau zelf over dit plichtsverzuim.

Een reactie posten