HOOFDPAGINA      

zondag 20 oktober 2013

PvdA heeft de primeur met een primary in NL

Uitgerekend een oranje club wiens voorgangers trouw zweren aan Van Oranje Nassau, heeft de primeur in Nederland met een primary op zijn Amerikaans.
In Zoetermeer vond de eerste PvdA primary plaats waarbij leden van de PvdA en niet leden konden stemmen voor de nieuwe lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgens jaar. Het was daarmee tevens de eerste primary in Nederland, een primeur dus.

125 Leden van de PvdA brachten hun stem uit en 193 niet leden. De niet leden moesten wel een verklaring ondertekenen waarin ze akkoord gingen met de PvdA beginselen en ze moesten €2,- betalen, om grappenmakers buiten de deur te houden. Een lumineus idee van de PvdA, dat navolging verdient.

Een probleem is nog in Nederland, dat de partijen hun inkomsten vooral moeten halen uit contributies en een van de belangrijkste redenen om lid te worden zo verdwijnt. Een cultuur van doneren zal daarvoor in de plaats moeten komen, want een partij heeft geld nodig. Het laatste is, gegeven onze zuinige aard nog een probleem en het zal enige tijd kosten voordat verandert. Een kwestie van doorzetten dus.

Voor de politieke partijen blijven dan weinig leden over. In de VS is het zo, dat bijna uitsluitend mensen met een politieke functie ook echt lid van de Democratic of de Republican party zijn.

De PvdA hinkt met hun eerste primary wel op twee gedachten. Enerzijds zweren ze trouw aan Van Oranje Nassau en anderzijds willen ze met deze primary politiek op zijn Amerikaans, lees republikeins.
Een oranjeclub op de Amerikaanse tour is een vreemde ontwikkeling en dat zal hun zeker in de problemen brengen.
De RMP en primaries is een vanzelfsprekende combinatie en zodra we het geld hebben zullen we er zeker toe overgaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten