HOOFDPAGINA      

zaterdag 7 mei 2016

Al dat 'mensen redden' begint te falen

Het is een illusie te denken, dat de EU met Nederland en Duitsland voorop een veilige haven kan bieden aan alle door geweld bedreigde mensen op de wereld.
De gekunstelde constructie met Turkije, over het beperken van de vluchtelingenstroom, blijkt drijfzand na het aftreden van de Turkse premier en recente uitlatingen van President Erdogan richting de EU.
De EU, met Duitsland, Nederland, Angela Merkel en het Oranjebewind voorop, heeft Turkije vrijgesteld van de visumplicht zonder er wat voor terug te krijgen nu het vluchtelingenakkoord niets blijkt voor te stellen.
Hiermee is de EU een zielige bedoening geworden in plaats van een unie die zijn rug eens recht en met realistische plannen komt die hout snijden.
Ergo de EU in deze vorm werkt niet. Je kunt niet je huis open laten voor iedereen die er wil binnenwandelen.

Enerzijds gaan bombarderen in een land waar EU landen en de VS in principe niets te zoeken hebben, zogenaamd om mensen te redden. Die mensen worden weggejaagd naar hetzelfde Europa en moeten opnieuw gered worden. Zo blijf je mensen redden.
Rusland is de lachende derde, die steunen Assad, veroorzaken een vluchtelingenstroom richting Europa en Europa kan alleen machteloos toekijken.
Een optie voor de EU landen en de VS is, militair terugtrekken uit de Islamitische wereld en de islamieten het lekker laten uitzoeken in hun onderlinge strijd tussen soennieten en sjiieten. Gewoon eens even afwachten hoe de Arabische wereld reageert, vooral ook met het oog op onze olievoorziening. Misschien heeft dreigen met militair terugtrekken al het gewenste effect.
De kans is groot dat na een terugtrekking de IS Assad verdrijft, dat Rusland Assad militair blijft steunen en dat het zo een strijd wordt Rusland versus de IS.
Rusland zal vervolgens dan ongetwijfeld de EU en de VS vragen weer mee te vechten tegen de IS, maar dan hebben de VS en de EU wel een sterkere positie als nu. De vluchtelingen kunnen dan verdeeld worden over Rusland en de EU.
Bovendien is het zo, dat door de lage olieprijzen we makkelijk de Russen wat meer kunnen bieden voor hun olie dan de Saoediërs, als die moeilijk zouden gaan doen. Ook die lage olieprijs en versterkt de positie van de EU.

Het probleem is misschien wel tè ingewikkeld om met een oplossing te komen. Een essentieel gegeven bij dit alles is het gebied. Het vroegere Palestina, algemeen beschouwd als het thuisland van God met de omliggende landen het thuisland van Allah.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten