Hij merkte op dat Nederland (i.c. toen de Republiek der Verenigde Nederlanden) de tweede natie was die de jonge Amerikaanse republiek erkende. Bron:NRG
In feite was de Republiek der Verenigde Nederlanden het éérste land, dat de republiek der Verenigde Staten officieel erkende en dat was geen toeval.
Wij waren in 1776 de énige republiek op de wereld en werden dan ook "De Republiek" genoemd. De VS waren het eerste land, dat de republiek van ons overnam inclusief een vertaling van de naam. Eindelijk een medestander en daar ga je natuurlijk niet op schieten.
Het was dan ook Johannes de Graaff, in 1776 gouverneur van Sint-Eustatius, die in plaats van zijn kanonnen te richten op een schip onder Amerikaanse vlag, het schip met saluutschoten begroette. Daarmee erkende hij het gloednieuwe land namens de Republiek, als eerste.
Op St Eustatius in Fort Oranje hangt een officieel Amerikaans plakkaat met de tekst, dat op deze plaats de soevereiniteit van de Verenigde Staten voor het eerst formeel werd erkend door een buitenlandse gezagsdrager. Nergens anders hangt zo'n plakkaat.
Het bracht Johannes de Graaff de status van held van Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd
Bron: Historisch Nieuwsblad
In 1782 is de erkenning van de VS door de Republiek der Verenigde Nederlanden bekrachtigd en daarmee waren we na Frankrijk het tweede land.
Willem-Alexander sprak tijdens het bezoek aan de VS ook nog van "de staat der Nederlanden", waar, gegeven zijn positie, het "koninkrijk der Nederlanden" of Nederland op zijn plaats was geweest.
De staat duidt op de 'staatsen' tegenwoordig republikeinen geheten en het was in onze geschiedenis altijd de staatsen tegen de orangisten.
Al met al merkwaardige uitlatingen van Willem-Alexander.
Willem Alexander was trouwens helemaal de kluts kwijt tussen al die republikeinen in de VS, want hij meende ook nog de populaire jongen te moeten uithangen, door DJ te spelen in aanwezigheid van Maxima. Waarschijnlijk in een poging zijn "disco queen" te plezieren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten