HOOFDPAGINA      

maandag 16 januari 2012

De president van de ECB haalt handel en politiek door elkaar

"De situatie is zeer ernstig'', zei president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) maandag, meldt Telegraaf.nl Het blijft inderdaad tobben met de eurozone en dus met de EU. Eigenlijk heeft er niemand nog echt vertrouwen in, maar weet men ook niet hoe men er op een aanvaardbare manier vanaf kan komen. Ieder eurozone land terug naar zijn oude valuta lijkt mij geen optie. De enige reële mogelijkheden is een tweedeling in een eurozone Noord en een eurozone Zuid of een bijna totale overdracht van soevereiniteit door alle eurozone landen aan de EU, inclusief politie en leger. Voor het laatste missen de eurozone landen gelukkig nog de bereidheid.
Duitsland en Frankrijk zullen het voortouw moeten nemen om de eurozone te redden of te veranderen en zullen dat ook wel doen, zodra hun de nood tot aan de lippen is gestegen. Nederland, ten minste de Republikeinse Moderne Partij, volgt Frankrijk en Duitsland. Van Oranje Nassau en hun aanhangers in Nederland, cda, vvd, d66, sp, gl etc... volgen Groot Brittannië, dat zich onlangs afstand heeft genomen van de EU door zich tegen een permanent EU-noodfonds te keren.
De president van de ECB wil nu de schuld van de crisis toeschrijven aan de kredietbeoordelaars, maar die kunnen er niets aan doen. Voor de kredietbeoordelaars is geen alternatief. Zij zijn de enige die de kredietwaardigheid van landen beoordelen en kunnen beoordelen. Beleggers hechten waarde aan hun oordeel, dus blijkbaar doen ze het goed. Dat het landen niet bevalt, als hun rating voor kredietwaardigheid wordt verlaagd is logisch, doch geheel het probleem van de betreffende landen en hun politici. De internationale financiële markt is een vrije marktwerking en daar heeft de politiek geen invloed op, of slechts een zeer marginale. De president van de ECB pleit voor een wazig nieuw systeem van beoordeling van de kredietwaardigheid van landen, maar haalt daarbij vrije handel en politiek door elkaar.

1 opmerking:

Dicky zei

Draghi geeft de schuld niet aan de kredietbeoordelaars als je de persconferenties een beetje volgt. Hij heeft gewoon een punt als hij stelt dat je je niet gek moeten laten maken en niet blind op hen moet varen. Ze hebben immers jarenlang Griekenland en andere zwakkere broeders onterecht en dus fout een te hoge rating gegeven waardoor er te gemakelijk aan hen werde geleend door de neuro banken, met name Duitse en Franse, maar ook Nederlandse. En dus zitten die nu met een probleem en vertonen een overreactie op de vroegere blunders.

Een reactie posten