HOOFDPAGINA      

dinsdag 24 januari 2012

Openheid giften aan politieke partijen uit angst voor een ´bananenrepubliek´

De titel verzin ik niet zelf maar het waren de woorden van een of ander oranje/kamerlid in het NOS journaal van 20.00, naar aanleiding van de voorgenomen herziening van de wet subsidiëring politieke partijen. De nieuwe regels zijn dus niet bedoeld tegen de oranje-PVV maar tegen de RMP.
Nu is het nog zo, dat giften van particulieren altijd anoniem zijn en van bedrijven en instellingen moeten ze boven de EUR 4500 in het jaarverslag van een partij worden vermeldt. het jaarverslag is openbaar, dus iedereen kan deze giften zien.
De angst van deze oranje/politicus is kolder, want de RMP vindt het een goede ontwikkeling. Nu is het nog zo, dat er door particulieren flink geld kan worden wit gewassen via politieke oranje-clubs, dat kan straks. Worden de nieuwe regels ingevoerd, kan dat nog maar in beperkte mate. De oranje-clubs hebben ongetwijfeld schaamteloos gebruik van gemaakt van de witwas mogelijkheid en zijn zo aan de macht gebleven.
Nu het punt waarop de RMP doorbreekt, toch steeds dichterbij komt krijgen ze het benauwd blijkbaar. De achterliggende gedachte van de voorgenomen nieuwe regels zal zijn, dat iedereen voortaan kan zien welke Nederlandse burgers, bedrijven of instellingen de Republikeinse Moderne Partij doneren. De RMP heeft daar geen enkel probleem mee want Republiek is van res publica en betekent de publieke zaak. De andere kant van de nieuwe regels is, dat heel Nederland voortaan kan zien welke Nederlandse burgers, bedrijven of instellingen, de oranje-clubs en dus Van Oranje Nassau doneren , want VVD, CDA, SP, PVV, PvdA, GL en D66 moeten hun donaties boven de EUR 4500 ook gewoon openbaar gaan maken en dat zijn ze niet gewend bij de oranje-clubs.

Update:
De PVV zoekt naar mazen in de nieuwe wet voor subsidiëring. Blijkbaar hebben ze heel wat te verbergen, wit gewassen geld bijvoorbeeld. Ook het CDA is tegen de voorliggende nieuwe regels voor subsidiëring van de politiek en zal dus ook wel heel wat te verbergen hebben, waarschijnlijk aan wit gewassen geld. Het doneren van de oranje-clubs om zo geld wit te wassen is een ideale mogelijkheid om aan de macht te blijven en zo opnieuw geld te vergaren. Helaas slaat men de Republikeinse Moderne Partij nog steeds over bij het doneren. Leve de Republiek, dus doneer ook eens een bedrag aan de RMP.

2 opmerkingen:

Lex zei

"Het nieuwe regels" ???

"Regels" is het meervoud van "regel". Dat betekent dat het onzijdig bepaald lidwoord "het" wordt vervangen door het (meervoud) bepaald lidwoord "de".

Verder over het stukje. "Nu de RMP op het punt staat van doorbreken krijgen ze het benauwd blijkbaar". Dat meen je niet! Is het na 11 jaar eindelijk zover?

Bovendien vind ik het wel een beetje onprofessioneel om er voor uit te komen dat je graag zwart geld aanneemt. Dat betekent dus dat de RMP het met de wet niet zo nauw neemt en zich niet geheel aan de regels wil houden. Waarom zouden de mensen dat dan wel doen als Nederland een republiek is? Mogen we dan plunderen zonder vervolging?

Ik heb zo mijn vraagtekens bij dit artikel...

Ben Van Herwijnen zei

@Lex

Bedankt voor je oplettendheid. Ik heb 'het' meteen veranderd in 'de'.
En wat de donaties betreft, zijn we niet roomser dan de paus.

Een reactie posten