HOOFDPAGINA      

zondag 19 februari 2012

Wet wijkt voor God

Een Haagse kantonrechter zet mogelijk de wereld op zijn kop, met een uitspraak waarmee rituele slacht, het dragen van een boerka, het uithuwelijken van minderjarige meisjes, het slaan van vrouwen en zelfs eerwraak kan worden gebillijkt als een ‘religieuze plicht’.
Genoemde rechter ontsloeg een orthodox-joodse man van rechtsvervolging. Bron: telegraaf.nl.
De vrijgesproken man kon zich op zaterdag 8 oktober in Rijswijk niet identificeren, omdat hij op sabbat buiten de deur niets bij zich mag dragen van zijn geloof. Dus ook geen ID-kaart. De man had een boete opgelegd gekregen van 150 euro. „De religieuze plicht weegt zwaarder dan de plicht om te voldoen aan de wettelijke voorschriften in Nederland”, aldus persrechter Elkerbout.
De staat kan natuurlijk nog in beroep gaan tegen de uitspraak van deze kantonrechter en afwachten of het gerechtshof de uitspraak bevestigt of anders oordeelt. Daarna kan de staat nog in cassatie bij de Hoge Raad.
Zou deze uitspraak blijven gelden, is het hek van de dam en zouden Moslims in Nederland mensen die overtredingen volgens de sharia begaan jegens hun, mogen straffen met lijfstraffen zoals, stokslagen, steniging, amputatie of in het ergste geval de doodstraf.
Het betreft hier een zeer ingewikkelde kwestie met zeer ingewikkelde afwegingen, waar een rechter niet het
laatste woord in kan hebben. Blijft deze uitspraak van kracht, zal de politiek zich moeten bezinnen en bepalen wat het zwaarst weegt.

2 opmerkingen:

Basdew1922 zei

Wel als het mijn religieuze plicht is om géén belasting af te dragen, kan ik dan legaal de belastingen ontlopen?

Ben Van Herwijnen zei

@Simcor Devray
Probeer het eens, dan merk je wel wat de rechter beslist

Een reactie posten