HOOFDPAGINA      

donderdag 21 juli 2011

Laten Frankrijk en Duitsland de Euro vallen?

Frankrijk en Duitsland zijn van oudsher de twee landen, die in Europa de dienst uitmaken en dat is nog zo. De Euro staat op wankelen en dat weten Duitsland en Frankrijk maar al te goed. Vandaag is er de ingelaste top in Brussel over de toekomst van de Euro en daarmee de EU. De Tweede kamer komt vanochtend speciaal terug van reces om te overleggen met de oranje minister De Jager.
Waarover dat overleg moet gaan is niet geheel duidelijk, omdat De Jager geen deelnemer is aan de Europese top van vanmiddag, voorzover mij bekend. Het zijn alleen de regeringsleiders, die daar aantreden en beslissen over Griekenland en de Euro. Het voortbestaan van de Euro en de EU staat of valt dus met de standpunten van Duitsland en Frankrijk. Blijven zij bereid een groot deel van hun welvaart in te leveren voor steun aan het arme Griekenland en later aan mogelijk Portugal, Spanje en Italië, of zeggen ze , de risico's worden ons te groot en straks komen we zelf in de problemen.
Het laatste is zeer wel mogelijk. Je kunt niet ongebreideld geld blijven lenen en uitgeven aan armlastige lidstaten, die het vervolgens over de balk gooien, zonder zelf in de problemen te geraken. Voor deze keuze staat de top van vanmiddag. President Sarkozy maakte Duitsland deze week verwijten en zou de Duitse opstelling in de schuldencrisis zelfs crimineel hebben genoemd, bron de Pers.
Update: in Brussel is een plan uitgelekt waarin Frankrijk en Duitsland met private instellingen Griekenland verder steunen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten