HOOFDPAGINA      

vrijdag 22 juli 2011

"Griekenland gered', Rutte doet positief na het vullen van ene gat met het andere

Griekenland is alweer gered", luidt de kop op telegraaf.nl. Welja, toe maar weer 110 miljard naar de Grieken en Rutte doet opnieuw positief en beweerd, dat het goed nieuws is voor de Nederlandse spaartegoeden en banken en voor de euro. Economen zijn zeer kritisch. Hoogleraar Sweda van Wijnbergen zegt: "tot nu toe hebben ze de problemen alleen maar voor zich uit geschoven". Nu zijn economen geen politici en zijn ze al gauw kritisch, maar ik denk, dat deze econoom het nog niet zo slecht ziet.
De hele reddingsoperatie van Griekenland, doet mij namelijk denken aan het vullen van het ene gat met het andere. Via het EU noodfonds worden nu gigantische leningen verstrekt aan Griekenland tegen een lage rente. Leningen, die nooit afgelost zullen worden, terwijl de leningen, die door de Eurolanden zijn gesloten om deze hulp aan Griekenland te financieren, wel afgelost moeten worden.
Blijft over de onwil van de Griekse bevolking om te bezuinigen, zodat ze over twee jaar weer hun hand op houden. Op enig moment zal men toch Griekenland moeten laten vallen en dat had eigenlijk nu al moeten gebeuren. Wil Griekenland in de EU en Eurozone blijven, had het land nu al onder curatele gesteld moeten worden. Helaas heeft men dat nog niet aangedurfd en dat is een gemiste kans.
Update: Verwarring over steunfonds

Geen opmerkingen:

Een reactie posten