HOOFDPAGINA      

maandag 11 juli 2011

Mart Smeets heeft Noord-Nederland het wielrennen bijgebracht

Het aanstaande pensioen van Mart Smeets van Studio Sport houdt zelfs de oranje gemoederen bezig, nu Jan Nagel van 50Plus heeft gepleit voor het aanblijven van Mart Smeets als chef van Studio sport. Daar kan ik met de RMP en de Republiek Nederland niet bij achterblijven.
In Zuid-Nederland was de Tour de France, kortweg de Tour, of schertsend de Tour de frats, een begrip en het meest populaire sportevenement. Een gegeven, dat alles te maken heeft met de ligging dichtbij Frankrijk en het katholicisme, dat Zuid-Nederland gemeenschappelijk heeft met de Fransen. Wielrennen wordt ook wel de meest katholieke sport genoemd. Jan Janssen, katholiek, was de eerste Nederlander die de Tour de France won in 1968 en dat vond Zuid-Nederland schitterend.
Noord-Nederland had nauwelijks weet van het internationale wielrennen, totdat Zoetemelk ging deelnemen aan de Tour de France in 1970.
Het was de combinatie Peter Post, Joop Zoetemelk en Mart Smeets, die de Tour meteen razend populair maakte in Nederland, omdat Zoetemelk in zijn eerste Tout meteen tweede werd.
Joop Zoetemelk is geboren in Den Haag en was ook katholiek, doch groeide op in het overwegend protestante Rijpwetering in Noord-Nederland. En zo heeft Zoetemelk ervoor gezorgd, dat de meest katholieke sport tegenwoordig ook in Noord-Nederland enorm populair is. Mart Smeets was een belangrijke schakel in dit proces en daarom mag hij van mij blijven tot hij niet meer kan.
Sinds het overwegend protestante Noord-Nederland de Tour en daarmee de Republiek Frankrijk heeft omhelsd, is een belangrijke hobbel naar opnieuw de Republiek Nederland weggenomen.
Boven ons in Noord-Europa liggen allemaal koninkrijken en onder ons overwegend republieken. Nederland vormt nog altijd de overgang van protestant en katholiek Europa en Zaltbommel, waar de RMP werd opgericht, ligt zelfs exact op de grens van protestant en katholiek Europa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten