HOOFDPAGINA      

zaterdag 12 maart 2011

Wat iedereen verwachtte gebeurde ook

In de eerste plaats medeleven voor Japan en condoleances voor de nabestaanden. De aardbeving in Japan was voorspelbaar, omdat er zeer frequent aardbevingen zijn in en rond Japan en de nucleaire gevolgen, die nu plaatsvinden, waren ook te voorzien. Menig wetenschapper waarschuwde voor het gevaar van kerncentrales in aardbevingsgebieden en naar nu is gebleken, geheel terecht.
Kernenergie is voor Japan echter geen vrije keuze, maar een absolute noodzaak om voort te bestaan, omdat het land zeer dichtbevolkt is en geen grondstoffen heeft.
Het moet een waarschuwing zijn voor de wereld, dat de planeet in gevaar is. De grens wat de aarde aan kan is eigenlijk al overschreden. Ontbossing, stijgende zeespiegel, opraken olie en andere grondstoffen, het dreigende uitsterven van de bijen, het leegvissen van de oceanen en zeeën, voedselschaarste, allemaal alarmerende signalen.
Een land, dat actief de overbevolking bestrijdt is China. Zij hebben al sinds 1979 de eenkindpolitiek. De Chinezen, die toch als tweede kind geboren worden, betalen hier een hoge prijs voor. Zij worden door de staat niet erkend en kunnen niet naar school, dokter of ziekenhuis. Een gruwelijk lot. Had China de eenkindpolitiek niet ingevoerd, had de wereld nu geen 7 miljard mensen geteld maar 10 miljard. We moeten China dus eigenlijk dankbaar zijn.
Voor de wereldbevolking is het nodig dat meerdere landen besluiten tot maatregelen. De eenkinpolitiek van China is erg rigoureus, maar een tweekindpolitiek om de bevolkingsaanwas te stuiten zal ook zeker een groot effect hebben. Wordt de bevolkingsaanwas geen halt toe geroepen, zullen rampen zoals nu in Japan alleen maar toenemen.
Update: vielen de berichten over het aantal doden aanvankelijk nog mee, dat geldt niet meer sinds het laatste bericht over 10.000 vermisten in een half weggespoeld dorp. Bron Telegraaf.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten