HOOFDPAGINA      

donderdag 3 november 2011

De EU danst de Griekse Sirtaki

Het land van de Sirtaki. De oudste democratie op de wereld was Athene in de Griekse oudheid. De eerste republiek op de wereld was in Corinte in de Griekse oudheid. Het is nog al wat, Griekenland. Nog altijd de basis van onze Europese beschaving en nu gaat alles fout met Griekenland. Papandreou wilde een referendum en dat was heel logisch in mijn visie, maar zijn mede politici zien dat niet zitten en zullen zelf wel even beslissen wat goed is voor hun en het Griekse volk. Welja, alles kan ten slotte.
Papandreou heeft de steun van een aantal ministers in zijn kabinet verloren, maar weigert vooralsnog af te treden, een doorzetter blijkbaar. In de tussentijd danst de hele eurozone de Griekse Sirtaki en het gaat altijd fout. Wordt een referendum gehouden, stemt het Griekse volk het EU-reddingsplan weg en treedt Papandreou af, dan zijn er nieuwe verkiezingen.
Nieuwe verkiezingen en een nieuw kabinet gaat zoveel tijd kosten, dat alles allang is ingestort, aleer er een nieuwe regering zit in Griekenland.
De ECB verlaagt de rente met 25 basispunten naar 1,25%.. Alweer zo'n maatregel, waar de beurs voor een dag blij mee is, maar aan het einde van de volgende week is het effect alweer nihil en gaat de crisis gewoon door. Nu is de situatie zo, dat de ene helft van de wereld de andere helft voortdurend wil helpen, maar op den duur werkt dat niet en zullen er toch echt lieden en landen moeten opstaan, die het gewoon zelf kunnen, zonder hulp van anderen.
Iedereen heeft nu te veel schuld en werkt met begrotingstekorten. Hoe ze dat doen is me een raadsel. Het enige dat de ECB kan doen is euro's bij drukken en daarmee de schulden van de eurozone aflossen. Het betekent, dat er veel euro naar landen buiten de eurozone gaan. De hoeveelheid goederen binnen de eurozone blijft daarmee hetzelfde. De prijzen zullen dus stijgen en de landen buiten de eurozone zullen voor de door hun ontvangen euro's goederen kopen binnen de eurozone en dat gaat direct ten koste van onze welvaart, want die goederen kunnen we zelf niet meer kopen. Uiteindelijk betalen we dus toch gewoon zelf de prijs voor het jarenlang leven op krediet.
Updates:
Een peiling van de Telegraaf op Hyves en Facebook geeft aan dat 90% van het Nederlandse volk vindt, dat de eurozone beter af is zonder Griekenland.
Griekse regering zou bereid zijn af te zien van referendum, maar dan moet de oppositie het noodpakket steunen.
De uitslag van een telegraaf peiling via 'Wat u zegt' over het Griekse referendum vindt u hier.
Het blijft spannend in Griekenland. Oppositie wil dat Papandreou aftreed, Papandreou wil geen vervroegde verkiezingen en wil steun oppositie voor zijn bezuinigingen.
Op G20 zegt de VS dat het aanjagen van de wereldeconomie topprioriteit heef. Vreemd dat ze op de G20 alleen spreken over economie en niet over opraken van grondstoffen, bevolkingsexplosie, voedselschaarste en dat soort geo-politiek.
Papandreou zou bereid zijn op te stappen in ruil voor steun van zijn ministers voor uitvoeren reddingsplan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten