HOOFDPAGINA      

maandag 19 september 2011

Je moet het geld halen waar het zit

In Nederland wil men alsmaar bezuinigen en daar wordt nu terecht tegen geprotesteerd in Den Haag. In Amerika maakte Warren Buffett een statement door te stellen dat de belastingen voor mensen die minimaal een miljoen dollar per jaar verdienen best omhoog kunnen en nog eens een extra belastingverhoging voor mensen die meer dan 10 miljoen dollar per jaar verdienen. Warren Buffett is zelf miljardair, hij weet dus waar hij het over heeft en ik ben het helemaal met hem eens. President Obama is van plan om het idee van miljardair Warren Buffett over te nemen en een 'Buffett' belasting in te voeren.
In Nederland kan dat ook. Hoewel ik van mening ben, dat inkomstenbelasting altijd minder dan 50% moet bedragen, omdat anders de overheid een doel op zich wordt, is het ook zo dat in tijden van kommer, kwel en grote tekorten, de overheid het geld moet halen waar het zit en dat is bij miljonairs. Zij hebben hun miljoenen verdient toen het goed ging en het is terecht, dat ze nu, tijdelijk, een bijdrage leveren in de tekorten van de overheid. Op zorg kun je niet eindeloos bezuinigen, dat wordt dan afschaffen. Zieke mensen kun je echter niet laten barsten, maar moeten verpleegd worden en daar heb je geld voor nodig. Jarenlang zijn de belastingen steeds maar weer verlaagd om het volk mak te houden en daar hebben de lagere, de midden en de hoge inkomens van geprofiteerd. Nu is de rek eruit en begint het volk te morren. Bij de laagste inkomens valt weinig of niets te halen, bij de middengroepen nog wel en ook zij zullen wat meer belasting moeten gaan betalen om de zorg te kunnen financieren. Het zal betekenen, geen of een kleinere tweede auto, een wat minder luxe keuken en een vakantie per jaar minder om maar wat te noemen. Het zijn bezuinigingen in de particuliere sfeer waar best mee te leven valt, omdat je weet dat er zorg voor terugkomt.
Volgens een berekening van de vakcentrale MHP worden de midden inkomens zwaar getroffen. De kans dat ze een geflatteerde berekening gemaakt hebben om hun achterban te bevredigen is vrij groot. Feit is, dat de midden inkomens een grote groep vormen en een geringe belastingverhoging in die groep heeft enorme extra inkomsten voor de staat tot gevolg.
 De begroting van Oranje/Rutte wekt ook nu weer de indruk, dat de hoge inkomens nog altijd worden ontzien ten nadele van de lagere en midden inkomens. De RMP is voor een 'Buffett' belasting, een tijdelijke extra belasting van de topinkomens en -vermogens tot de staat uit de problemen is.
De gezondheidszorg is 'heilig' voor de Nederlanders, dan moet je er ook voor willen betalen en dus kiezen voor goede zorg ten koste van andere geneugten des levens of overbodige luxe. De toespraak van mevr. van Oranje Nassau op de derde dinsdag van september kende geen verrassingen, veel holle woorden en bezuinigen, maar niet op haar inkomen van de staat. Oranje/De Jager attendeert ons op dreigende tegenwind vanuit Europa, maar dat wisten we al, nadat eerder vandaag de kredietwaardigheid van Italië werd verlaagd van A+ naar A. Een nieuw signaal, dat het weleens spoedig afgelopen zou kunnen zijn met de euro en de EU in deze vorm. Het gaat Nederland sowieso miljarden kosten.
Update:
Burgers wacht zwaar jaar
PvdA en SP willen nu ook hogere belasting voor de hoge inkomens. Ik ben geen socialist en geen voorstander van het afvlakken van inkomens, maar nogmaals, in tijden van crisis moet je het geld halen waar het zit, want de rijken hebben hun vermogen te danken aan de staat toen het nog goed ging en mogen gerust naar vermogen bijdragen om te zorgen dat het weer goed gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten