HOOFDPAGINA      

maandag 24 januari 2011

Afghanistan blijft een politieke splijtzwam

Mevr. Van Oranje Nassau zou voor een nieuwe missie naar Afghanistan zijn, volgens sommige interpretaties. WikiLeaks meldt, dat zij gezegd heeft tegen de VS ambassadrice "dat een nieuwe missie moeilijk zal worden".
Mevr. Van Oranje Nassau kan niet zomaar even de VS gaan steunen, sinds het bestaan van de Republikeinse Moderne Partij voor republiek en President in eigen land. Zij wil immers koningin zijn op haar manier.
De politieke realiteit geeft aan, dat haar woorden door haar achterban juist zijn opgevat. Nu GL waarschijnlijk tegen een nieuwe missie gaat stemmen, is er geen meerderheid in de Tweede-Kamer en kan mevrouw zeggen, zie je wel ik zei het al "het wordt moeilijk". Tegenover haar tegenstanders, de VS en de Republikeinse Moderne Partij, kan zij zich dan verschuilen achter een Kameruitspraak conform haar wil.
Oranje zit met Afghanistan in de maag. Oranje weet heel goed, dat Nederland de VS nodig heeft en probeert de VS zoveel mogelijk te gebruiken en toch een President in Nederland te voorkomen. Een onmogelijke opgave, nu we al 10 jaar een republikeinse partij hebben in Nederland.
Geen nieuwe missie naar Afghanistan, betekent, dat Oranje de VS laat barsten. De RMP is natuurlijk een trouwe bondgenoot van de VS. Bij afwijzing isoleert Oranje Nederland en bij steun aan een nieuwe missie steunen ze hun grootste tegenstanders op de wereld, de VS en de RMP.
Benieuwd wat het wordt.
Overigens wilde een deel van de Afghanen aanvankelijk de oude koning terug, maar die weigerde, waarna de VS zorgde, dat Karzai werd benoemd tot eerste president. Dus ook in Afghanistan was het een kwestie van koning of president. De President won.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten