HOOFDPAGINA      

dinsdag 15 oktober 2013

Het Duitse systeem van zorgpremies overnemen

Het Duitse systeem van zorgpremies blijkt stukken efficiënter dan Nederlandse. Daarom een pleidooi om dit Duitse systeem over te nemen.
In grote lijnen werkt het zo, 99% of 100% van alle verwachte zorgkosten worden uitgedrukt in een percentage van alle inkomens. Het zo berekende percentage wordt geheven over alle inkomens tot een maximum van bijvoorbeeld twee keer modaal en in een pot gestopt. Boven het maximum sluit men een particuliere verzekering.
De verzekeraars ontvangen voor hun verzekerden een bijdrage uit deze pot, rekening houdende met voorspelbare kostenverschillen tussen verzekerdenportefeuilles, voor zover deze samenhangen met verschillen in leeftijd, geslacht en gezondheid.

Werkt een verzekering niet efficiënt zullen ze verlies maken en dat moeten ze zelf innen van hun verzekerden via een extra maandpremie.
De cijfers in Duitsland tonen aan dat de mobiliteit van de verzekerden en de concurrentie tussen de verzekeraars hierdoor enorm toenemen.

Voordelen Duitse systeem:

  • Mobiliteit. Bij ons is nog nauwelijks mobiliteit omdat, de verschillen in nominale premies tussen de verzekeringen te gering zijn om over te stappen
  • Geen onverzekerden. Nederland zit met 150.000 onverzekerden
  • Geen hoge kosten voor incasso van premies
  • Geen wanbetalers
  • Geen hoge uitvoeringskosten voor de zorgtoeslagen via de belastingdienst.
Lees hier het allemaal precies zit www.zorgvisie.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten