HOOFDPAGINA      

maandag 12 juni 2017

Wij kunnen zonder regeerakkoord regeren

En dat werkt zo: 
Het staatshoofd, nu de Koning straks de President, geeft de Tweede Kamer een maand de tijd om een minister-president voor te dragen en ministers en staatssecretarissen, al dan niet voorzien van een regeerakkoord.
Lukt het de Tweede Kamer niet om een maand na de verkiezingen hieraan te voldoen, stelt het staatshoofd zelf, op basis van de artikelen 43, 47 en 48 van de Grondwet een minister-president aan naar keuze en met die nieuwe minister-president ministers en staatssecretarissen naar keuze.
Na 3 maanden zonder resultaat, is het de verantwoordelijkheid van de Koning in te grijpen en zelf tot aanstelling over te gaan, op basis van de artikelen 43, 47 en 48 van de Grondwet. Helaas durft de Koning dat niet en schuift zijn plicht en verantwoordelijkheid hiermee af op de Tweede Kamer. Een schande!!!!

Een regering aanstellen zonder regeerakkoord, zou de politiek enorm verlevendigen en daarmee de betrokkenheid van de burger.
Nu worden akkoorden gesloten voor in principe 4 jaar en zit de oppositie weer 4 jaar voor spek en bonen in de Kamer, afgezien van een enkel initiatiefwetje wat ze er nog weten door te jassen.
Een regering zonder regeerakkoord, betekent wetten indienen en elke keer maar zien of er een meerderheid valt te halen in de Tweede en Eerste Kamer.
In de VS wordt zo geregeerd en het is niet duidelijk waarom men dat hier niet doet.
Op deze manier blijft de politiek doorlopend spannend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten