HOOFDPAGINA      

zaterdag 13 augustus 2016

Piet de Jong versus Willem Drees

Piet de Jong overleed op 27/7/2016. Drees overleed 14 mei 1988. Beide werden ze 101 jaar oud. In mijn herinnering was Drees de verpersoonlijking van de minister-president en Piet de Jong was dat van 'de premier'.
De minister-president is de officiële titel is sinds 1945. Het woord president zit daar al in en Van Oranje Nassau houdt niet van President.
Daarom wordt door orangisten bijna altijd het woord 'premier' gebruikt.


De Jong was voordat hij 'premier' was, van 1967 - 1971, ook persoonlijk adjudant van koningin Juliana. Het was dus ongetwijfeld de bedoeling, dat hij 'premier' werd om de titel minister-president te doen vergeten.
Oranje heeft het met het woord premier verloren, want sinds 1983 staat de in 1945 ingevoerde minister-president in de Grondwet, als voorzitter van de ministerraad.
De oprichting van onze partij, op 14 september 2000, heeft voor Oranje alle illusies de grond ingeboord om de titel van minister-president weer te laten verdwijnen uit de Grondwet voor 'premier' . De minister-president duidt op niets anders dan de aanstaande republiek Nederland. 
De Republikeinen bestaat om te zorgen dat de minister-president blijft en dat er een President aan wordt toegevoegd als staatshoofd in de plaats van Van Oranje Nassau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten