HOOFDPAGINA      

donderdag 7 april 2016

De vrijheid van meningsuiting onder druk op alle fronten

In Nederland was Delano Felter, ex-lid en ex-lijsttrekker in Amsterdam van de Republikeinse moderne Partij, de eerste politicus die is veroordeeld voor uitlatingen, die niet onder de noemer vrijheid van meningsuiting vielen volgens het oranje justitie apparaat.
Geert Wilders wordt waarschijnlijk de tweede politicus, die volgens oranje justitie de grens van vrijheid van meningsuiting heeft overschreden.
President Erdogan van Turkije laat in eigen land iedere burger arresteren, die negatieven dingen over hem zegt of publiceert. Zelfs in Duitsland heeft de opstelling van de Turkse President al geleid tot vervolging van een Duitse komiek, die in Duitsland grove grappen maakte over President Erdogan.
Moslims nemen het recht direct in eigen hand als er grappen gemaakt worden over de profeet Mohammed, met doden en gewonden tot gevolg.
Kortom de vrijheid van meningsuiting kent beperkingen. Wat mij betreft is de enige beperking, dat het binnen de normen van goed fatsoen blijft. En omdat ook dat een rekbaar begrip is zal er in grensgevallen toch altijd een rechter aan te pas moeten komen.
De politiek zal daarbij voortdurend moeten zorgen, dat de rechters de vrijheid van meningsuiting niet in essentie aantasten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten