HOOFDPAGINA      

vrijdag 26 juni 2015

Falen Oranje-bewind leidde tot dood Els Borst

Nooit eerder is het falen van het Oranje-bewind zo navrant blootgelegd als in de zaak Els Borst, nota bene minister van staat.

Elsevier.nl vatte het rapport van de commissie Hoekstra als volgt samen:
  • De politie had het DNA van Van U. moeten afnemen toen hij in 2012 werd veroordeeld tot drie jaar celstraf voor wapenbezit. Dat is destijds niet gebeurd.
  • Van U. heeft zich diverse keren gemeld voor het uitzitten van een celstraf, maar hij werd weggestuurd door de politie.
  • Er was een rechterlijk bevel tot gevangenneming, toch belandde Van U. niet in de gevangenis.
Op de Elsevier pagina is het volledige rapport van de commissie Hoekstra te downloaden in een pdf formaat.
Meestal gaat het Oranje-falen om corruptie of miljarden kostende grote financiële blunders, hier gaat het om mensenlevens.
Heel veel Nederlanders worden dagelijks geconfronteerd met falen van politie en justitie, nu wordt het Oranje-bewind zelf getroffen door het falen van hun politie en justitie.

Wil er weer enig systeem komen in het politie en justitie apparaat, zak het anders moeten. 
Ik pleit al jaren voor het invoeren van het Duitse systeem van politie en justitie:
  • Een categorie agenten, die worden opgeleid in vechtsporten, verdedigings- en aanvalstechnieken en leren schieten. Deze bevinden zich de gehele dag op straat. Een tweede categorie welke leren administreren, verhoren afnemen en het in bewaring nemen en hebben van arrestanten. Deze bevinden zich de gehele dag op het bureau. Dit leidt tot een 6 maal grotere oplossing van het aantal misdaden, blijkens een onderzoek in Rheinland Westfalen in 2002 door de Katholieke Universiteit van Nijmegen onder leiding van prof. Tak. Tevens het vergaderen bij politie én justitie terugdringen naar het Duitse niveau van 2 uur per 14 dagen. 
Overige maatregelen die ik voorstel:
  • De nationale politie van Oranje-Rutte blijkt in de praktijk een fiasco. Ik pleit voor een politiekorps per provincie onder leiding van de gouverneur van de provincie. Daarnaast een landelijke afdeling voor de provinciegrens overschrijdende problemen.
  • De Politie de bevoegdheid geven tot het random fouillering van personen op straat om het vuurwapenbezit bestrijden.
    Mensen die veroordeeld worden wegens illegaal vuurwapenbezit of handel in vuurwapens, moeten altijd een celstraf krijgen.
Het strafprocescircuit van de rechtelijke macht is al jaren verstopt en overbelast. In de meeste zaken is er bekentenis. Deze zouden allen door één rechter kunnen worden afgehandeld. Dit betekent grofweg een vergroting van de capaciteit met een factor 2 tot 3.

2 opmerkingen:

Mordanicus zei

>>In de meeste zaken is er bekentenis. Deze zouden allen door één rechter kunnen worden afgehandeld.

In de VS hebben ze de "plea bargain" dwz dat als er een bekentenis is, er geen rechtzaak komt maar de aanklager een straf kan opleggen. Deze dan doorgaans lager dan wat bij een rechtzaak zou worden geeist.

Ben Van Herwijnen zei

@Mordanicus
Nog beter

Een reactie posten